Mir i nemir

16 0
Vreme čitanja1 Minuta

Duševni mir i nemir u duši smenjive su kategorije. Mir je najviše i najvrednije psihičko stanje svakog pojedinca. Na duševni mir utiče spoljašnja realnost ali ne presudno jer možemo imati duševni mir i kada se napolju dešavaju odvratne stvari. Dakle, unutrašnja realnost utiče na duševni mir i to saznanje je od veoma velikog značaja. Pazimo na sadržaj unutrašnje realnosti odnosno shvatimo šta znači “kakve su ti misli takav ti je život”!

Život ide ruku pod ruku sa razvojem. Razvoj je nekada moguće zaustaviti i to se dešava zbog straha. Tada se povučemo kako bi bili bezbedni, ali to se događa čak i kada nas niko i ništa ne napada. Dovoljan je unutrašnji osećaj ugroženosti. Strah!

Šta tada radi svest? Ako se osloni na vanjske ili unutrašnje sisteme podrške pokazaće zrelost. Prvo na unutrašnje, na iskustvo. Podsećajmo se šta smo sve preživeli! Podsećajmo se iskustava kako ne bi uvek iznova kretali od nule. Da, uvek su novi izazovi vredniji od starih ali i ti stari izazovi jednom su bili novi.

Iskustvo se stiče u nekom ambijentu i to sam sa sobom, sa ljudima, sa Bogom.

Životna sinusoida će teći prepoznali je ili ne. Ukoliko postoji ambicija da se život živi linearno, pre ili kasnije doći ćemo u problem jer razvoj, a smešten je u genima, ne zna za linearnost već za smenjivost kroz polarnost. Ako bih sinusoidu prikazao trodimenzionalno onda je reč o spirali koja ima tendenciju napretka ili pada.

Sprečavanje razvoja produžiće razvojnu krizu koja može trajati unedogled.

Ukoliko ste raspoloženi da podelite svoje iskustvo ostavite komentar.

Happy
Happy
12
Sad
Sad
0
Excited
Excited
7
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 Comment

  1. Hvala Petre, mnogo znaci ovo. Velika pomoc u neznanju kako dalje. Cesto zaboravimo na sebe, al nas ti podsetis, ko je vazan u zivotu. Sve najbolje. Pozdrav Danijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *