Novi početak

Evo me, evo nas na novom početku! Zašto bi bilo šta počinjalo bilo kog 31. naročito oktobra / listopada? Ne zato što je ponedeljak, ne zato što je ovo prva nedelja meseca koji u sebi ima čak dve jedinice, ne zato što je Hladno pivo od danas prvi put prošlost, niti zato što je ovo prva takva situacija u kojoj se razlaz dešava na vrhuncu. Novi početak je zato što život ima svoju logiku koja nije određena numerologijom! Danas je već počela nova sutrašnjica ma koliko da je jučerašnji dan bio lep, sadržajan, inspirativan i miran. U kontekstu psihoterapije reklo bi se da princip “sada i ovde” ima itekako veliki značaj. Kao i u duhovnosti. Jer, čovek ne postoji u “sutra” niti u “juče” već samo u “sada i vode”

Novom početku ne treba najava, on jednostavno počne i dešava se. Ne pita za dozvolu ni slaganje. Ili neslaganje. Brine o sebi iako čovek o njemu ne brine. Može se dešavati stalni “novi početak” i tada je jasno da svest ne radi adekvatno. Jer, ako bolje pogledam, vidim da novi početak nije ništa drugo do pelcer na starom stablu. Ni jedan novi početak nije nov u suštini već iz nekog razloga pokrenuti put koji ima specifičnosti zahvaljujući kojima celina opstaje. Sve dok se ne započne neka nova staza u transcedentnom svetu.

Tako je i sa brakom. Prijateljstvom. Poslom. Jedino (!!!) što je važno odnosi se na materijal koji se nosi iz stare uloge. Čime sam nadogradio neku prošlu ulogu koju sam imao u vremenu i prostoru? Što sam stariji to bi materijal koji nosim bio smisleniji. Tako bi trebalo. A taj materijal nisu samo uspomene, to ćemo lako. Ono što je problematičnije odnosi se na osobine. Koje osobine nosim iz prošlosti, koje sam ostavio a koje ću upravo sada ostaviti. Ništa od toga neće se desiti po mojoj volji ako nisam svestan sebe i svojih osobina. A biti svestan sebe…. eh, da je to lako! Zrelost podrazumeva suočavanje sa svojim lošim osobinama, ili ako ne lošim a ono sa onim koje ne volim. Koje mi smetaju. Nezrelost stalno u drugome vidi problem, drugi je “kriv” i “odgovoran”, ili je ipak reč o “situaciji”: Nema mnogo vremena, gledajmo da sazrevamo i da pustimo više okolnosti, sitacije i druge! Pozabavimo se sobom i onime što je u “sada i ovde” jer ništa drugo nikakvog smisla nema.

Kako samnom, Hladnim pivom, tako i sa tobom – neka ovaj dan bude neki tvoj novi početak. Ne vremenski i prostorni već suštinski (u vremenu i prostoru). Promena će se videti u delu tako da je svaka priča u suštini nepotrebna. Pa i ova moja.

Neka nam je sa srećom!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.