Hroničari vremena

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja. Na današnji dan sam diplomirao na Psihologiji. Upravo danas bih da kažem nešto o psihologiji vremena u kojem živimo a koje, po svojoj prilici, trajno prolazi. Svako vreme ima svoje beležnike, notare, svedoke. Svako vreme ima svoj fenomen. Svog / svoje hroničare.

Hladno pivo, hrvatski pank-rok bend koji je u 35. godini postojanja odlučio da prestane sa radom, izaziva pažnju ne samo muzički i medijski. Psihološki značaj, razvoj i postojanje ove muzičke grupe u potpunosti odgovara ambijentu u kojem je trajao, tako da je psiho-socijalni uticaj nedvosmislen.

Tekstovima i muzikom bend je oslikavao vreme u kojem smo živeli a koje je iza nas. Na žalost, kako stoje stvari, može se dogoditi da i ta vremena budu “dobra stara”. Naročito ako rat u i oko Ukrajne izmakne kontroli. A ratovi imaju takve sklonosti, barem privremeno.

Hladno pivo je pesmama umelo da nasmeje, zabrine ali i da upre prstom u obrasce ponašanja koji se imaju smatrati pogrešnim, pa čak i patološkim. Cinizam, hrabrost i konkretnost, uz izuzetan dar oblikovanja misli rečima, kao i kompozitorske veštine i detaljizam koji su pokazivali Kekin i ekipa, predstavlja osnovu za znatno šire i dublje posmatranje dela i značaja Hladnog piva. Nasmejati se sopstvenim nedostacima, poslati snažnu poruku o dubini nemorala, neprofesionalnosti, spektakularizma, ogoliti manipulativnost i devijantnost pojedinaca i insistucija… išlo je ruku pod ruku sa žaokama izraženim u par reči unutar teksta, nekada muzičkim ritmom, izborom instrumenata i slično. Jednostavno, Hladnom pivu nisu mogli da promaknu društveni tokovi koji su vodili u apsurd. Zbog toga je zaslužio ovaj bend da ga nazovem i doživim kao fenomen vremena koji je pogodio u centar smisla koji je opevao. Čak i razlazom ovaj bend prati dešavanja s obzirom da se razilazimo od sistema vrednosti koji je postojao. U narednom vremenu pevaće se druge pesne, neki drugi događaji motivisaće pank-rokere i druge muzičke umetnike. Otuda potreba da se o fenomenu zvanom “Hladno pivo” i na ovoj web stranici nađe koja reč.

I naravno, HVALA!

Zbog toga smo moja supruga Nataša i ja pratili zadnje koncerte ovog benda smatrajući se obaveznim gostima u povorci, hodočasnicima na ispraćaju jednog vremena koje je Hladno pivo oslikalo. Sa ovim bendom u prošlost odlazi i život koji sam živeo. Tamo je bezbedan.

Da i dalje budemo mentalno zdravi!

Pročitajte intervju koji je Mile Kekin dao Telegrafu

[Best_Wordpress_Gallery id=”253″ gal_title=”Hladno pivo”]

Leave a Reply

Your email address will not be published.