Psihoterapija u jevanđeljima – Životna filosofija

9 0
Vreme čitanja1 Minuta

Životna filosofija, njeno razumevanje i praktikovanje, privilegija je manjine. Za većinu to je nepotrebno gubrljenje vremena ili nešto što se baš i ne razume, a neki mešaju filozofiranje sa filosofijom. U svakom slučaju, filosofija nije oblast opšteg interesovanja, a na ovom mestu bih obrazložio zbog čega bi mogla postati tvoja, iako nisi filosof. I ja sam samo psiholog i psihoterapeut, nisam školovani filosof, ali u praksi itekako vidim da je važno razumeti smisao življenja što je zapravo opisano filosofijom.

Svaki klijent koji je bio kod mene na psihoterapiji zna da smo se pre ili kasnije sreli sa pitanjem: “Kako biti dobar (bolji) sebi?” Da bi u tome uspeli potrebno je da razumemo šta to znači i od čega se “dobar (bolji) sebi sastoji”? Takođe, potrebno je razumeti da je uvremenjeno življenje predstavljeno adekvatnim sadržajem života u “sada i ovde”. Ukoliko su moje potrebe usklađene sa razvojnim zadacima, a sadržaj života sa sredinskim faktorima, lakše ću doći do unutrašnje ravnoteže.

Šta se oko nas dešava? Dešava se veliki prelazak sa socijalizma na neoliberalni kapitalizam. Dolaskom kompanija proces transformacije je završen, u njima nema tranzicije i to je često problem za radnike koji očekuju čovečnost. Dakle, tranzicija se dešava u glavama ljudi, i tako će biti ko zna do kada.

Utilitarizam, ili filosofija korisnosti, utkala se u neoliberalizam. Hedonizam je prisutan od antike. Oba etička principa itekako su prisutna u svakodnevici ali je veliko pitanje da li ću izabrati dobro uporište korisnosti i uživanja? Zato pažljivo birajmo životnu filosofiju kako bi smisao bio adekvatan i u budućnosti. Dehumanizacija poprima razmere epidemije pa će jedna od karakteristika “rada na sebi” biti granice i ravnoteža.

Pred vama je druga emisija “Psihoterapija u jevanđeljima” u kojoj pričamo o 4. poglavlju.

Nadam se da će biti korisno.

Happy
Happy
4
Sad
Sad
0
Excited
Excited
6
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *