Iskustvo nije dovoljno

2 1
Vreme čitanja3 Minuta

Današnja tema Nedeljom u 2, koju organizuje i vodi prof. dr Zorica Kuburić odnosila se na strah od smrti i strah od bolesti. Zamolio sam Zoricu da ovo danas bude tema zato što u poslednje vreme sve više i češće radim sa klijentima koji imaju problema sa ova dva straha. U snimku sam pomenuo dva primera ali im ima znatno, znatno više.

O čemu je zapravo reč? Život se živi unapred a kvalitet ocenjuje unazad. Samo to govori da prošlo iskustvo ne može biti dovoljno u sagledavanju izazova i zadataka stadijuma i životne faze u koju ulazim. Stadijumi nisu ništa drugo do period razvoja u kojem se stiču iskustava i postižu, stiču, ostvaruju znanja i veština, kao i rešavaju razvojni zadaci upisani u gene i nametnuti od strane socijalnog okruženja.

Od rođenja do zadnjeg daha živimo kroz uloge. Svaka se rađa i umire. Mnoge uloge obeležene su ritualnom (obredom) i inicijacijom (imenovanjem ili prozivkom). Tako “vežbamo” umiranje tokom čitavog života. Zapravo vežbamo spontanost prelaska iz jedne u drugu ulogu. Jer, ako ne umre, na primer srednjoškolac u nama, nikada nećemo ući u ulogu studenta bez obzira koliko godina imamo. Ili ako ne uđem u ulogu supruga, nikada brak neće biti čvrst jer momak odbija da nestane. Eros je kreativna energija čiji zadatak je da nastane nova uloga. Tanatos razgrađuje prošlu ulogu. Kada je njihov odnos u ravnoteži psiha je uravnotežena.

Istraživanje ove ravnoteže, njenog gubljenja i ponovnog postizanja osnovna je tema “rada na sebi”, samo što se u različitim školama i pravcima drugačije zove. U religiji nasuprot smrti je život koji Bog daje.

Nema važnije teme od “rada na sebi”, ali da bi taj rad bio uspešan prošle uloge će umreti da bi nove nastale. Tada nema straha od smrti jer će aktivnosti biti adekvatne, odnosno u skladu sa razvojnim stadijumom. Budućnost je jedina koja može potvrditi ili demantovati da su moje sadašnje aktivnosti adekvatne bez obzira koliko mislim da jesu ili nisu. Jer, ako mi je adekvatno da pojedem 300 grama čokolade dnevno, može se desiti da se nakon nekog tranzitnog insulta osvestim da to i nije bilo tako.

Strah od smrti nije ništa drugo do racionalizovani (što ne mora da znači da je racionalni) strah od smrti uloge. Zato je strah od smrti zapravo strah od života, ali u novim okolnostima.

Držimo se Boga i imajmo poverenja.

PSALAM 91.

1 Koji živi u zaklonu Višnjeg, u senu Svemogućeg počiva. 2 Govori Gospodu: Ti si utočište moje i branič moj, Bog moj, u kog se uzdam. 3 On će te izbaviti iz zamke ptičareve, i od ljutog pomora; 4 Perjem svojim oseniće te, i pod krilima Njegovim zaklonićeš se; istina je Njegova štit i ograda. 5 Nećeš se bojati strahote noćne, strele, koja leti danju, 6 Pomora, koji ide po mraku, bolesti, koja u podne mori. 7 Pašće pored tebe hiljada i deset hiljada s desne strane tebi, a tebe se neće dotaći. 8 Samo ćeš gledati očima svojim, i videćeš platu bezbožnicima. 9 Jer si Ti, Gospode, pouzdanje moje. Višnjeg si izabrao sebi za utočište. 10 Neće Te zlo zadesiti, i udarac neće dosegnuti do kolibe Tvoje. 11 Jer anđelima svojim zapoveda za Tebe da Te čuvaju po svim putevima Tvojim. 12 Na ruke će Te uzeti da gde ne zapneš za kamen nogom svojom. 13 Na lava i na aspidu nastupaćeš i gazićeš lavića i zmaja. 14 “Kad me ljubi, izbaviću Ga; zakloniću Ga, kad je poznao ime moje. 15 Zazvaće me, i uslišiću Ga; s Njim ću biti u nevolji, izbaviću Ga i proslaviću Ga. 16 Dugog života nasitiću Ga, i pokazaću mu spasenje svoje.

Happy
Happy
2
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Ostavite komentar

E-mail adresa koju unesete se ne objavljuje. Obavezna polja su markirana *