Stid u vanrednom stanju

Read Time1 Minute, 21 Second

Vanredno stanje proglašeno je u nedelju 15. marta 2020. samo četiri dana nakon što je SZO proglasila pandemiju. Da bi individua počela da primenjuje odluke donete u vanrednom stanju, da bi se prilagodila, potrebno je da se ne opire promenama. Eh kako je to lako reći! Prilagoditi se, odnosno adaptirati, može osoba koja živi u “sada i ovde” bez obzira da li ima nama poznatu inteligenciju ili ne. Sve u prirodi se prilagođava. Na žalost, nekada vidimo da se pojedini predstavnici najinteligentnije vrste na zemlji teže prilagođavaju od mahovine ili morskog praseta.

Jedan od detalja koji ima potencijalne posledice u uslovima epidemije je nošenje zaštitne maske. Međutim, malo maski je u opticaju a i oni koji ih imaju ili su ih napravili nose ih neprikladno, odnosno nefunkcionalno. Zbog čega se ne nose maske čak i ko ih ima? Zašto ih neki stave na bradu pa kao da su prehladili grlo, iako znaju da takvo nosanje nema nikakvog smisla? Čemu služe i “odakle dolaze” podrugljivi komentari na račun onih koji nose meske?
Razlog je jednostavan – STID!
Stid je prva emocija koja se pominje u Starom zavetu (3,7.) i zbog njega su “spleli lišće”. Posle stida nastao je strah (3,10.) i čini se da zaista ove dve emocije stalno idu zajedno. Strah da nisam loš, pogrešan, smešan…. dovodi do apsurda pa čak mogu postati agresivan da bih sakrio sopstveni stid.
Osvestimo svoj stid i budimo zreli, ono što je sada pametno, pametno je. Nemojte lečiti stid strahom, nema smisla (hoću reći da ne treba gledati snimke iz Bergama da bi se opametili, fora je biti pametan i bez tih snimaka).

1 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =