Zločin “dobre namere”

Read Time1 Minute, 49 Second

Da li ste i Vi uradili nešto glupo iz “dobre namere”? Dobru nameru je imao Spartak kada je pokrenuo ustanak, Gavrilo Princip kada je postao član Mlade Bosne, dobru nameru je imao i Ajnštajn kada je sa drugarima pravio A-bombu, baš kao što je i Slobodan Milošević na Gazimestanu imao dobru nameru. Ja sam imao dobru nameru kada sam 1987. otišao u Sarajevo na fakultet, iako sam svašta doživeo od 1992. do ’94.

Danas sam razgovarao sa majkom 17-godišnjaka koji ima problem koji ne priznaje, pa samim tim ne prihvata. Ponavljao je, počeo je da se povređuje (seče se po rukama), a majka se razvela kada je sin imao 7 godina. Bio je “mažen i pažen”, majka se nije udavala pa je sin, malo po malo, ušao u ulogu njenog partnera. Majka mi je ukratko ispričala šta je sve uradila za svog sina. A gde je došla! I to je sve radila iz “najbolje namere”.

Priroda ne zna za najbolju nameru već za uzrok i posledicu. Zima nema ni najbolju ni lošu nameru kada zaledi sve, kao što ni ledenica nema nikakvu nameru ako se odvali i ubije čoveka. Uzroci i posledice vode dobrom ili lošem ishodu a naše namere mogu predstavljati mnogo štošta. Mogu biti izgovor, jer nije tačno da svi “dobronamerni” zaista imaju ikakvu nameru dok rade nešto što krene po zlu nakon čega je retorička “dobronamernost” nešto poput “prve linije odbrane”. Dobronamernost može biti sinonim za površnost u nekim slučajevima, kao što može predstavljati pokazatelj posmatranja iz svoje pozicije koja nije usklađena sa objektivnim okolnostima. U svakom slučaju, “dobronamernost” u slučaju lošeg ishoda nije ništa drugo do izgovor.

Takođe, važno je zaista se sresti sa sopstvenim namerama i njenim posledicama kako bi učili da posmatramo širu sliku. Jer, ako je nešto iz moje “dobre namere”, zašto bi bilo iz tvoje? Moja dobra namera je da napišem korektan tekst, ali svestan sam da moja dobra namera tebi ništa ne mora značiti. Zato, ne trošimo vreme na “dobre namere” nego na dobra dela, a nameru posmatrajmo sa puno više pažnje nego što je puka reč u rečenici opravdavanja. Suviše je zločina počinjeno iz “dobre namere”, ne učestvujmo u toj igri.

5 0
Happy
Happy
3
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =