Likovna kolonija “Duša u slici”

0 0
Read Time2 Minute, 19 Second

Verovatno ćemo se složiti sa tvrdnjom da mi gradimo vlastitu sadašnjost. Da li gradimo? Šta preduzimamo kako bi sadašnjost bila osmišljena a ne nametnuta?

Rutina ubija brže i bolje od metka, a baš ta rutina je nešto što je zastupljeno u svakom segmentu življenja. Rutinski se hranimo, rutinski kupujemo novine ili gledamo Dnevnik, rutinski vodimo ljubav… Da li su rutina i prijatnost mogući u isto vreme? Verovatno, ali rutina ima bar jednu negativnu prateću pojavu zbog koje je razmišljanje o prijatnosti u rutinskom življenju apsurdna: rutina umrtvljuje život! Gledajući bebe, postoji svega četiri opravdane rutine i to su:

  • spavanje,
  • hranjenje,
  • higijena, i
  • fiziologija.

Usudiću se da kažem da ni jedna druga rutina nije dobra, odnosno da može voditi već pomenutom umrtvljavanju emotivnih “seznora”. A kada se to dogodi, svakakva zla su moguća među kojima najviše smeta neprepoznavanje neprijatnosti. Na taj način dajemo šansu neadekvatnom potiskivanju da prouzrokuje neuroticizme. Ovo će uticati na stvaranje senzitizacije ili povećanja osetljivosti, a samim tim kvalitet života će biti niži.

Jedan od načina izlaska iz rutine odnosi se na kreiranje novih situacija i upražnjavanje radnji koje unose osveženje. Rutina je neizbežna, čak se može reći da nije stvar u rutini već u sposobnosti da se periodično priredi neka novina. Tada novina ima ulogu ventila kojim se reguliše unutrašnji pritisak. Jer, ako su u isto vreme mogući “rutina” i “prijatnost”, onda se to ne može reći za “rutinu” i “kreativnost”. Kreativnost ne zna za rutinu, ne podnose se, a kreativno življenje je nešto što u sebi sadrži fokusiranost, prijatnost, pozitivno uzbuđenje i osećaj korisnosti.

Slađana Miljković, slikarka i voditelj škole slikanja Linija iz Kraljeva, i Petar Jeknić, psihoterapeut, dogovorili su se u januaru 2019. da organizuju slikarsku koloniju. Ovo je bio jedan od načina kako da se promeni rutina, da se spoji lepo i korisno, da se bude dobar sebi i drugima. Zahvaljujući tom dogovoru Jasmina, Tanja, Isidora, Katarija, Matija, Katarina, Svetlana, Filip i Andrija učestvovali su 6. jula 2019. godine na koloniji koja predstavlja početak saradnje Linije i Emoracio centra. Nastalo je desetak divnih dela na temu “Duša u slici”. Svaki od autora ugradio je deo sebe, svoje duše prikazujući stvarnost onako kako je vidi. Neko se zadovoljio realnim pristupom trudeći se da bude što precizniji u predstavljanju čulne tj spoljašnje realnosti. Drugi su na platno manje ili više prenosili i deo unutrašnje realnosti a bilo je i onih koji su u potpunosti oslikali unutrašnju realnost.

Ovo je prva kolonija na koju su bili pozvani mladi umetnici iz škole slikanja Linija. Sledeć kreativno druženje zakazali smo za jesen kada ćemo oslikavati minijature.

Emoracio centar na ovaj način dobio je još jedan prozor u svet psihologije, ovaj put kroz pokret četkicom. Zahvaljujemo se svim učesnicima i organizatorki Slađani Miljković. Fotografije je i ovaj put načinio profesor Vladan Marinković. HVALA!!!!

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 20 =