Razvojne krize

0 0
Vreme čitanja1 Minuta
14. jun 2019. Kruševac, salon lepote Bling bling

Razvojne krize predstavljaju vremenski period u kojem stara uloga biva zamenjena novom. Što je uloga važnija, važnija je kriza. Niko ne voli krize, ali bez krize nismo stekli iskustvo i nismo sazreli. Ovo pre svega zato što se unutar krize dešavaju stresovi, a treća faza naziva se iskustvena. Ne bez razloga. Kroz stres učimo. Zapravo, kroz stres dolazimo do prilike da steknemo iskustvo. Iskustvo je retka zverka koja se sastoji od racionalne i emotivne komponente. Događaj je racionalna, a osećanje u vezi sa tim događajem je emotivna komponenta. Na žalost, ova emotivna nekako isklizne, nestaje, biva potisnuta, tako da na kraju ne ostaje iskustvo već događaji, događaji, događaji… Ovo nije dovoljno da bi nastalo iskustvo, pa samim tim i sazrevanje koje se od isustava sastoji. Sazrevanje se ogleda u unutrašnjoj ravnoteži tj. u balansu očekivanja i mogućnosti.

Sve jednostavno izgleda ali komplikacija nastaje kada se u ovaj sled dešavanja uključi granica. Jer, ko može sa sigurnošću znati kada će određena kriza, kao što je na primer kriza identiteta, ili emotivna kriza, dovesti do iskustva tj promene? Najveću životnu krizu doživeo sam tokom rata u Sarajevu, bio sam zatvoren, gladan, uplašen, ali upravo to je od mene napravilo čoveka sposobnijeg da šire razmišlja i deluje. Mogao sam biti zaštićen, mogao sam se skloniti i ne doživeti to što sam doživeo, ali ko bih tada bio? Svakako ne ova osoba danas. A da li je bilo prijatno dok se dešavalo? Ne, nikako nije bilo prijatno!

Prema tome, neke razvojne krize, ma koliko neprijatne bile, od nas naprave bolje ljude. Ovom paradoksu ne možemo pobeći ma koliko se trudili.

Fotografije pogledajte na https://emoracio.edu.rs/razvojne-krize/

Happy
Srecan
0
Sad
Tuzan
0
Excited
Uzbudjen
0
Sleppy
Pospan
0
Angry
Ljut
0
Surprise
Iznenadjen
0

Ostavite komentar

E-mail adresa koju unesete se ne objavljuje. Obavezna polja su markirana *