Repriza predavanja o anksioznosti

0 0
Vreme čitanja57 Sekunda
Sa večerašnje radionice

I večeras 8. juna 2019. smo pričali o anksioznosti. Zapravo, večeras smo apostrofirali bavljenje anksioznošću kao putem ka vraćanju sebi. Tada to postaje srećna okolnost za bavljenje sobom bez većeg komplikovanja zdravstvenog stanja. Ne zanima nas dijagnoza kao dijagnoza jer, šta nam dijagnoza znači?!?!? Ali, ako dijagnozu razumemo kao određenje koje ima za cilj uklanjanje faktora koji su do dijagnoze doveli, onda smo na dobitku, tada pokazujemo da smo spremni da učimo i da se “odreknemo” dominacije racionalnog nad emotivnim. Ionako je to samo glupavi privid dominacije. Elem, ako dođem u priliku da se pozabavim sopstvenom zebnjom ili teskobom, tada učimo da izađemo iz “kvadrata” opažanja koji nikuda ne vodi.

Znam da su ove reči uslovno razumljive osobama koje nisu bile na radionici i zato ću reći da strukturno razmišljanje na osnovu opažanja stvara utisak koji nadalje određuje celokupno ponašanje. Postajemo predvidivi. A nemoćni. Tu ima mnogo tuge.

Anksioznost je sjajan test samobavljenja, urođeno svojstvo duše da “zebe” pred ostvarenjem cilja koje preraste u patologiju kada briga poraste do nefunkcionalnosti. Učimo da se nosimo sa tim jer niko umesto nas to ne može. I neće.

Happy
Srecan
0
Sad
Tuzan
0
Excited
Uzbudjen
0
Sleppy
Pospan
0
Angry
Ljut
0
Surprise
Iznenadjen
0

2 komentara

 1. Kada potcenjujes sebe,ne sluzis ni sebi n svetu.
  Pogresan nacin razmisljanja,percepcija dovodi do nefunkcionalnosti u svim aspektima života. Ako tučes po sebi,guras probleme pod tepih gde idem,kuda stizem.
  Zasto guram stvari pod tepih?
  Svaki dan je razlicit,nosi nase vlastito cudo.
  Kada obratis paznju na sopstveno telo,primetis kako se osecas kada razmišljaš o postojecim okolnostima, a kako kada se usmeris na sopstvene snove.
  Podsecanjem na sopstvena mala postignuca,setis se svih bitaka,svega zasta si se borio.
  Kaze PVJ :”Zapisi svoje prijatnosti,tuge ,nelagode ili radosti!
  “Ko sam ja da budem genijalna,prelepa,talentouana”?
  “Ustvari ko sam ja da ne budem takva”!!!!

 2. ” Fast and furious” – tako bi opisala vreme u kome zivimo. A da li smo u takvom vremenu u stanju da se bavimo sobom? Da se susretnemo sa sobom na pravi nacin? Da utvrdimo problem i bavimo se njime? Nimalo lako. Ali uz Petrovu pomoc i sjajne radionice mozemo krenuti u susret sebi. Divna i opustena atmosfera, puno informacija i primera iz prakse u kojima se , bar malo, mozemo pronaci , nesebicna zelja da se pomogne , pojasne nedoumice i usmeri na pravi nacin samo su neke od mnogobrojnih blagodati ovih radionica. Uzivam u svakoj i svaka mi otkrije nesto novo o meni samoj i ljudima oko mene. Hvala ti Petre

Ostavite komentar

E-mail adresa koju unesete se ne objavljuje. Obavezna polja su markirana *