Adolescencija

Read Time56 Second

U okviru programa “Roditeljstvo u 21. veku” započeo sam seriju predavanja o adolescenciji kojom se obraćam roditeljima i svima koji su osvestili da sadašnji psihološki problemi datiraju iz perioda adolescencije, bez obzira što je njihov “kamen temeljac” posavljen znatno ranije.

U prvoj temi podsetio sam na značaj ove faze psihičkog razvoja navodeći karakteristike 5. stadijuma (po Eriksonu), ali smo se pozabavili specifičnostima uloge roditelja adolescenta. Jer, obično se roditelji adolescenta sreću sa vlastitom “drugom adolescencijom” sa jedne, pojačanim zahtevima tj. potrebama svojih roditelja sa druge, i neizgovorenim ali pokazanim potrebama svog deteta adolescenta sa treće strane. Ovo često dovodi roditelje u konfuziju iz koje teško izlaze čak i ako/kada je osveste.

Osim toga, komunikacijske pretpostavke odnosa roditelj – adolescent bitno se menjaju zbog čega je potrebno upoznati se sa “šumovima” u komunikaciji. U tu svrhu radili smo ekseriment sa savijanjem i cepanjem gornje desne strane papira. Ni jedan od osam papira nisu bili ni priblližno slični.

Sledeće predavanje zakazali smo za subotu 11. maja. U Kraljevu će biti u 10, a u Jagodini od 20 časova.

Par fotografija pogledajte na http://emoracio.edu.rs/adolescencija/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

2 komentara za naslov “Adolescencija

  1. Petre, hvala na osvešćenju… Ja sam od onih što “sve znaju”… kad ono! Slažem se sa Bokicom. Šteta je propustiti priliku da se čuje ovakvo predavanje ukoliko su nam deca, stvarno, prioritet u životu. Vidimo se.

  2. Po mom misljenju ova radionica je trebala da bude mnogo posecenija od strane roditelja adolescenata. Izuzetno se malo bavimo svojom decom , ako zanemarimo materijalni deo. Petar to sve tako prakticno i slikovito objasni da je prava steta propustiti jedno takvo predavanje. Hvala ti Petre

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

five × five =