Septembar, 14.

Potrebno vreme za tekst:1 minuta, 25 Seconds

Tema završnog predavanja koje sam održao u Beloj sali Kulturnog centra u Kruševcu 14. septembra 2018. godine odnosila se na ciklus razvoja koji objedinjuje sve do tada obrađene teme: strukturu psihe, nesvesno, emocije i faze razvoja

Suština razvoja je u integraciji i implementaciji iskustva do kojeg se dolazi na specifičan način. Iskustvo se sastoji od dve komponente: događaja i osećanja koje se tada ispoljilo. Dakle, iskustvo se sastoji od racionalne (događaj) i emotivne (osećanje) komponente. Ukoliko događaju isključimo osećanje, ne nastaje iskustvo nego samo beskrajni, prazni događaji od kojih nemamo ništa. Nije dovoljno prolaziti kroz različite situacije ukoliko zaboravimo kako smo se u njima osećali. To je početak koji je preduslov integracije iskustva. Ipak, bez implementacije je svako od iskustava “mrtvo slovo na papiru”.

Do iskustva se dolazi kroz stresove, i to kroz njegovu treću, iskustvenu fazu:

Stresovi su sastavni deo života. Mogu biti opasni (ako je reč o hroničnom i preplavljujućem akutnom), ali i razvojni (kada dolaze kao posledica razvojne krize. O ovome ću pričati na nekoj drugoj radionici. Krize nisu ništa drugo do posledica neadekvatnog, neizbalansiranog odnosa očekivanja i mogućnosti. Dve reči o kojima visi psihička ravnoteža. Zapravo, sazrevanje nas vodi njihovom boljem balansiranju.

Zahvaljujem se Kulturnom centru na prilici da o psihološkim temama progovorim Kruševljanima, a naročito Jeleni Đorđević. Iako je u publici bilo svega dvadesetak ljudi, zadovoljstvo je bilo sresti se i ponuditi temu nakon koje sam oko 40 minuta odgovarao na pitanja. Bila mi je čast i zadovoljstvo!

Nekoliko fotografija sa predavanja pogledajte na http://emoracio.edu.rs/septembar-14/ 

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

18 − 15 =