Jun, 10

Read Time37 Second

Staljingradska bitka je verovatno najkrvavija u istoriji čovečanstva. Mnogo toga je bilo angažovano, a značaj pobede nemerljiv. Ipak, samo jedna strana mogla je da pobedi i to tek nakon što je promenila mehanizam odbrane. Imamo li predstavu šta su to “mehanizmi psihičke odbrane”, koliko su učestali i kakav im je značaj?

Zapravo, kada osvestimo mehanizme preostane malo racionalnog življenja. Biti budan ne znači biti racionalan s obzirom da je pitanje da li smo u umu prisutni u “sada i ovde”. Racionalizacija prema “racionalnom” ima odnos kao “filozofiranje” prema filosofiji. Racionalnizacija je jedan od mehanizama.

Sa 3. grupom obradili smo 11 mehanizama psihičke odbrane (ili adaptacije) prepoznavajući ih u vlastitom životu. Bilo je veoma radno.

Nekoliko fotografija možete videti na http://emoracio.edu.rs/jun-10/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 komentara za naslov “Jun, 10

 1. Biti u pravu često znači ne biti u miru sa sobom. Sama spoznaja sopstvenog mira i zadovoljstva meni je veliki pomak u životu. Lepo je umeti pohvaliti sebe,a još lepše biti ponosan. Ova radionica bila je moja života prekretnica… u smislu … da bi čovek prihvatio ono što nije,prvo mora da prihvati ono što jeste!!!
  Hvala Petre,hvala društvo i vama.Do sledeceg vidjenja puno vas pozdravljam i volim.

 2. Utisak dana je “topljenje jedne stene” i prelep leptir. Mislim da smo svi mnogo toga naučili i spoznali. Odlična energija, odlična tema, pravo vreme, pravo mesto, pravi ljudi! Ostalo je rečeno u prethodna dva komentara!
  ❤ vas sve!

 3. Staljingradska bitka je trajala par meseci, a licne bitke se vode citavog zivota. Kada postanemo svesni mehanizama odbrane i sagledamo licne borbe iz vise uglova, postajemo pobednici u ratu koji se zove zivot.
  Hvala na divnoj radionici i pozdrav za trecu grupu.

 4. Nakon učešća na radionici mislim da je strahu u nama sve manje mesta. Priroda se pobrinula da možemo da preživimo različite situacije koristeći sopstvene mehanizme odbrane. Neke smo dobili po rođenju, neke smo kreirali u porodici ili sopstvenom okruženju. U svakom slučaju, nastanak mehanizma je uvek koristan i pozitivan, ali kasnije, kada prođu uslovi u kojima su nastali, primena može biti neprimerena. Roditelje, detinjstvo i porodicu ne možemo da biramo niti da negiramo, jer bi time negirali sopstveno postojanje. Ali radeći na sebi možemo da izaberemo kako ćemo upotrebljavati pojedine mehanizme. Na primer, u “sada i ovde”, možemo da porastemo od “ja mora’ i “ja treba” u “ja hocu ” i ” ja zelim”, možemo da izaberemo reakciju umesto da se pojave bez naše volje.
  Pozdrav ekipi Emoracia i clanovima trece grupe.

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

twenty − thirteen =