Anksioznost u adolescenciji

Read Time53 Second
dav

Večeras 1. juna 2019. pričali smo o anksioznosti u adolescenciji šireći priču na odraslu dob. Između straha sa jedne strane i anksioznosti i fobija s druge, uobičajeno se povlači razlika u vezi sa uzrokom koji ih izaziva i načinom na koji osoba reaguje.

Ukoliko je izvor straha nešto što realno može da dovede u opasnost zdravlje ili život  pojedinca, smatra se da je u pitanju realan strah. Ako je emotivni odgovor izazvan nečim što objektivno ne može bitno da ugrozi pojedinca, govorimo o anksioznosti. Kod anksioznosti ili strepnje reakcija je učestala, intenzivna, dugotrajna i sa više ponašajnih, psiholoških i socijalnih propratnih efekata.

Anksioznost opstaje:

  1. Izbegavajućim ponašanjem odnosno izbegavanjem suočavanja sa opasnošću ili izbegavanjem da se o tome uopšte razmišlja. Iako izbegavanje redukuje anksioznost u prvom trenutku, na duže staze učvršćuje nefunkcionalne obrasce razmišljanja i funkcionisanja.
  2. Razuveravanjem – Osobe koje su anksiozne, često traže da ih razuveravamo i da ih ubeđujemo da ono što ih plaši neće da se dogodi. Iako, kratkoročno, smirujemo osobu, u suštini podstičemo održavanje disfunkcionalnog načina razmišljanja i samog problema u celini.
0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Anksioznost u adolescenciji

  1. Meni su jako zanimljive teme kojima se bavimo na radionici . Nas terapeut je jako temeljan i taktican tako da ima razumevanje za nasu ogromnu zelju da razmenimo iskustva i ljubazan je kadga prekidamo tako da je gotovo opustena atmosfera. Iako je gospodin Jeknic vrlo strucan najvise cenim kod njega sposobnost da saslusa, da se istinski bavi ljudima, i da im pomogne suocavajuci ih sa problememia na taktican nacin, nudeci im alate kao pomoc sto je olaksavajuca okolnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − seven =