Tajne motivacije

Read Time2 Minute, 22 Second

U sklopu programa ,,Roditeljstvo za 21.vek“  održana je radionica ,,Tajne motivacije“ . Ovom temom, o kojoj se danas mnogo govori , želeli smo da zainteresovanim polaznicima radionice ukažemo na širok spektar momenata koji učestvuju u pokretanju motivacije kod dece.

U mnogo čemu polazimo od sebe, pa tako nije redak slučaj da roditelji očekuju da ono što je njih motivisalo motiviše i njihovu decu. Ukazujući na mnoge specifičnosti odrastanja današnje dece od strane stučnjaka, kao i onih koji se bave njihovim obrazovanjem, možemo primetiti da je jedna od čestih nedoumica kako roditelja, tako učitelja ili nastavnika, upravo ta – kako motivisati decu.

U prilici smo da uočimo ,,etikete“ koje neka deca nose u svom domu ili školi, sa kojima se kasnije deo njih  zaista i  poistoveti:da su lenji, nezainteresovani, spori, nemotivisani – bilo za nastavu,  učenje, sport ili nešto drugo. Da li je zaista tako ili je potrebno motivaciju sagledati sa nekih drugačijih, viših nivoa?

Savremene komunikacione metode kao što su  Neurolingvističko programiranje i koučing, ovu temu posmatraju na malo drugačiji način , polazeci od toga da motivacija nije samo štap ili šargarepa, odnosno da naši najjači pokretači nisu samo beg od kritike i bola ili  poriv za postignućem i nagradom.

NLP i koučingpružaju nam čitav spektar mogućnosti koje možemo upotrebiti da bismo motivisali bilo sebe, bilo svoje dete.

Sasvim je jednostavno objasniti zašto je igranje igrica na računaru ili mobilnom telefonu tako privlačno i kako deci sa lakoćom prolazi vreme u igri. Kako takvu strategiju primeniti na učenje ili radne obaveze dece?

Najpre moramo razumeti da postoji različite potrebe i motivi koji nas pokreću. Za većinu dece je to igra, zabava, osećaj uspešnosti, dinamičnost , raznolikost, izazov i sl. Osvajanje bodova, heroja, poena ili prelazak  na sledeći nivo igre, uvek je nagrađen dodatnim bonusima, čestitkama i ohrabrenjem. Možemo li se kao roditelji ili nastavnici takmičiti sa ovakvom strategijom?

Sa radionice

Na radionici koja je realizovana 15.5.2019.godine u Emoracio centru  pričali smo o tome. Upoznali smo se sa različitim načinima kojima možemo ojačati svoje roditeljske kapacitete i pronašli  više smernica koje mogu pomoći da prepoznamo i uvažimo specifičnosti koje pobuđuju proces motivacije .

Radionicu je realizovala Dejana Kovačević, prof.razredne nastave, samostalni pedagoški savetnik, NLP Practitioner i Coach.

                                                                                                    Dejana Kovačević

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Tajne motivacije

  1. Motivacija je naš pokretački pogon, na tome se uglavnom ne radi u školi i zato je roditelj jedan od ključnih ljudi koji mogu svoju decu pokrenuti. Mnogi roditelji ne znaju kako da to učine i zato je čista sreća što postoje ovakve radionice. Bez obzira na prethodna iskustva i znanja roditelja ovde se mogu informisati i naučiti praktične stvari koje će poboljšati kvalitet veze roditelj – dete. Bila sam polaznika radionica koje Dejana Kovačević pravi i svakom roditelju ih preporučujem od srca!

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

five × three =