Psihičke granice

Read Time1 Minute, 18 Second
Sa predavanja o psihološkim granicama u salonu lepote Bling bling – Kruševac

I ovaj put sam, zahvaljujući organizaciji Katarine Rilaković, u salonu lepote Bling bling u Kruševcu, Trg Kosturnica 36/13, rekao par reči o psihološkim temama sa primerima iz psihoterapijske prakse. Večeras smo pričali o psihološkim granicama. Ovo je tema o kojoj se može govoriti na više načina i svaki će biti nedovoljan da objasni njen značaj. Psihološke granice se pominju u različitim izvorima, ali ona koju nalazimo u prvim poglavljima Biblije kroz priču o padu u greh je veoma slikovita. Daleko od toga da svest znači greh, ali tada se, zahvaljujući potrebi da saznaju, otvorila svest kroz čula podstičući emocionalnu diferencijaciju. Prva emocija bila je stid, druga strah. Od tada granice svesnog i nesvesnog izazivaju rasprave i sukobe, kao da se mogu na taj način razumeti, apstrahovati ili poništiti.

Večeras sam pomenuo podelu granica koju su još 1974. godine objavili Polsterovi u okviru granica kontakta, ali sam podsetio i na granice postignuća razvojnih stadijuma o čemu je pisao Erikson. Jedina razlika u odnosu na prošlo predavanje, kada sam se bavio stadijumima razvoja, je to što sam ukroatko obrazložio stadijume u vezi sa razvojem svake od uloga koje imamo/živimo.

Na kraju sam podsetio na četvorodelno “stepenište” razvoja koje počinje osvešćivanjem prijatnosti. Ovo je značajno zbog neminovnih izlazaka iz konfornih zona kada postanu prepreka razvoju.

Sledeće predavanje će biti o razvojnim zadacima, težište će biti na adolescenciji, i neusklađenostima koje se prenose na naredne stadijume razvoja, ukoliko se ne prorade.

Fotografije pogledajte na https://emoracio.edu.rs/psihicke-granice/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

12 + 2 =