Lični resursi i stadijumi psihičkog razvoja

Read Time1 Minute, 24 Second
dav

Šta su resursi? Zašto je od esencijalne važnosti osvestiti lične resurse? Verujem d aovaj život nije sve, da se život nastavlja na neki način i da je zapravo ovaj život nešto što nas kvalifikuje za dalje. Tome nas uče religije. Ali, na osnovu čega ću “znati”, ako je uopšte moguće zaista znati, da sam na pravom putu? Posetiocima predavanja u Jagodini po prvi put od kada držim predavanja ponudio sam razmišljanje o resursima i stadijumima razvoja psihe po modelu Erika Eriksona. Zapravo, resursi se osvešćuju a stadijumi uče. Zato sam, idući od prvog ka osmom, predstavljao razvojne zadatke, psihološke vrline i maladaptacije za svaku od faza naglašavajući različitost resursa i odnosa prema resursima za svaku od njih. Naravno, prva četiri stadijuma podrazumevaju gotovo isključivo investiranje vremena za sticanje znanja i veština da bi od pete faze (adolescencije) kroz identitet nastajali stalniji i stabilniji lični resursi, kao i odnos prema materijalnim. Do kraja života identitet će biti oblikovan a jedan od pokazatelja biće i odnos prema vlastitom vremenu, kao i drugim resursima. Ukoliko je osoba konfuznog identiteta, ni odnos prema resursima neće biti bolji. Zapravo, onaj ko upravlja mojim resursima moj je “gospodar”. Naravno, ne misli se na drugu osobu već na deo psihe koji dominira.

Na ovom linku naćićete nekoliko fotografija sa predavanja koje je u Jagodini održano 2. marta 2019. u organizaciji organizacije “Život i zdravlje” Pomoravlja, Crvenog Krsta i Kulturnog centra u Jagodini.

Po prvi put prenošeno je predavanje uživo preko FB-a a link je:

Zdravstveno-psihološko predavanje "Lični resursi i stadijumi psihičkog razvoja" Predavač, Petra Jeknjića, psihoterapeut iz Kraljeva. Psihoterapera JeknićMesto: Kulturni centar JagodinaOrganizator predavanja je: Klub zdravlja "Pomoravlje", OTJ Crveni krst Jagodina i Kulturni Centar JagodinaPogledajte.

Posted by Dalibor Trajković on Subota, 2. March 2019.
0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Lični resursi i stadijumi psihičkog razvoja

  1. Pozdrav. Ja sam odskora clan naseg kluba zdravlja “Pomoravlje” i ovom prilikom se pre svega zelim od srca zahvaliti za sve sto nam je ovde omoguceno. Veseli me cinjenica da se od sada vidimo i na fb-u, za one koji nisu mogli prisustvovati predavanju jer znanje trebamo deliti. Posebno se radujem svakom tvom predavanju dragi Petre. Iako te kratko znam boljeg psihologa i coveka do sad ne poznajem od tebe. Jako su dobre i korisne teme tvojih predavanja, omogucuju svima nama koji radimo na sebi sticanje novih znanja i njihovu primenu. Konkretno ova tema mi je pomogla da spoznam sebe u dubljem smislu. Najbolji si, samo tako nastavi, imam samo reci hvale i preporucujem svim ljudima Koji zele biti bolji ljudi da te prate. Hvala od srca Gospodu za sve dobre susrete.😍😍

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

four × two =