Lični resursi i stadijumi psihičkog razvoja, Čačak

Read Time1 Minute, 51 Second
dav

Šta su “lični resursi”? Postoji li među njima hijerarhija, veza, logika nastanka? I šta će nam uopšte znanje o ličnim resursima kada oko nas živi toliki narod koji se time nikada nije bavio! Pa opet žive! I dokle više da se lomi glava oko nekih novotarija i silnih znanja koja ničemu ne koriste?

Ako i Vi mislite isto kao što u uvodu kaže, onda ste jedan od kandidata za “dešavanje života” tj. da vam se desi ono što vas snađe, što veoma često nije prijatno. Ukoliko niste, onda postoji šansa da živite život po meri koju odredite, što znači da uzmete život u svoje ruke. Razlika između ovih krajnosti je u tome da li ste svesni ili ne sopstvenih resursa, kako ih koristite, da li primećujete njihovu povezanost i logiku. Jer, ako sam osvestio da je vreme resurs, i to onaj krovni, nepovratni, neobnovljivi, onda imam priliku da ga investiram u druge, takođe veoma važne resurse. Iako gotovo svi znaju da je “vreme novac”, uglavnom se to izgovori bez udubljivanja u suštinu. Između “vremena” i “novca” stoji jedan resurs koji nastaje investiranjem vremena. To su znanja i veštine. I to znanja i veštine u najširem mogućem kontekstu. Imao sam različite klijente, pa i one koji se bave sumnjivim poslovima u zemljama Zapadne Evrope. Sumnjivim, ali koji su morali da nauče kako bi bili dobri! Imao sam klijenta koji baš voli da igra badminton i to toliko da je postao reprezentativac Srbije u tom sportu koji je u međuvremenu postao Olimpijski! U šta investiram vreme to ću postati. Ako ga investiram u trač, postaću tračer. Ako ga investiram u ništa, to ću postati. Ako ga ulažem u kladionicu postaću kockar… Osvestiti ovo samo se na izgled čini jednostavnim zato što većina nas veruje kako je odličan u raspoređivanju vremena. Da li je to tačno ili ne pokazaće – vreme. U zavisnosti od stadijuma razvoja različiti su ciljevi i načini korišćenja resursa. Zato sam večeras na Tehničkom fakultetu u Čačku ukratko izložio Stadijume psihičkog razvoja Erika Eriksona zadržavajući se na periodu od petog do osmog. Konac delo krasi, i to treba osvestiti mnogo pre nego što se konac pojavi.

Nekoliko fotografija sa radionice pogledajte na https://emoracio.edu.rs/resursi-cacak/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Lični resursi i stadijumi psihičkog razvoja, Čačak

  1. Navodjenje da razmisljamo o sebi, vremenu i ljudima, onome sto nas čini zadovoljnim i nezadovojnim i sto nas podstice na to da ucinimo nesto za sebe sto ce nas ispuniti pozitivnim osecanjima, upravo sam naucila na radionicama. Prisustvo i ucesce u radu sa Petrom preporucujem i onima koji smatraju da su zadovoljni i nezadovoljni. Svaki dan i svaki sat mozemo uciniti kvalitetnijim, na nase licno zadovoljstvo i na zadovoljstvo ljudi koji nas okruzuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + 19 =