Septembar, 1.

Potrebno vreme za tekst:3 minutas, 35 Seconds

U organizaciji Međunarodne policijske asocijacije (IPA), sekcija Srbija, regija Kruševac (https://m.facebook.com/regijakrusevac,т Stevana Sinđelića 1, Kruševac0, 037 427459 https://g.co/kgs/6vTuFy) u Ribarskoj Banji kod Kruševca održan je seminar na temu “Stres u policiji” kojem su, osim domaćina, prisustvovali policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Seminar je upriličen u okviru razmene koju policijske strukture unutar IPA-e periodično organizuju. Ovogodišnja tema seminara bila je “Stres u policiji”.

Stres je pojam koji mislimo da razumemo, da znamo njegovo značenje, da smo se sa njim saživeli i da se podrazumeva način borbe. Ipak, postoji veoma rasprostranjeno nerazumevanje, odnosno davanje značenja ovom pojmu koje ono u suštini nema. Tako nastaje zbrka u razumevanju pojma koji i bez dodatnog komplikovanja pravi velike zdravstvene, i probleme u postizanju kvalitetnog života.

Stres ili napetost izazivaju neravnotežu. U sukobu očekivanja i mogućnosti, što se dešava tokom razvoja, nastaće kriza. Kriza objedinjuje dešavanja tokom izvesnog vremenskog perioda, nema kvalitet ali dovodi do pozitivnog ili negativnog rešenja. Stres je višefazni fenomen koji se dešava tokom perioda kriza, u kojem se tokom prve faze (šok) izlučuju hormoni, što je zapravo reakcija na spoljašnju ili unutrašnju ugrožavajuću situaciju. Kortizol i adrenalin su dva najpoznatija hormona stresa koji se luče tokom odbrane organizma od uticaja stresora. Nus-pojava aktivnosti koritozola je obaranje imunog sistema zbog čega je potrebno upoznati načine delovanja hroničnog stresa. Druga faza stresa (psiho-fiziološka) karakteriše se u otporu stresoru. Tu leže odgovori na brojna pitanja uspešnosti u rešavanju problema tokom vremena jer, ukoliko na isti način delujemo očekujući drugačiji rezultat, onda smo, po Ajnštajnovoj definiciji, ludi. Ludost je očekivati drugačiji rezultat na osnovu istovetnog delovanja. Ipak, kada pogledamo u mehanizme psihičke odbrane, oni se baš tako ispoljavaju: identično.

Završna faza stresa naziva se iskustvena. Ukoliko događaj zapamtimo uz prateće osećanje, onda će to zaista biti iskustvo. Ako zaboravimo kako smo se osećali, iskustvo će se pretvoriti u istoriografiju, odnosno u pamćenje nizova dešavanja bez koristi za osobu koja je prošla kroz te događaje. Da bi iskustvo (doživljaj) zaista bilo funkcionalno, ne zaboravimo kako smo se osećali!!! Iskustvo je jedina vrednost življenja. Niko nam ga ne može oduzeti. Prijatnost postignutim, doživljenim, iskušenim… predstavlja veoma adekvatnu hranu za naše Ja. Ipak, dešava se da smo mi sami glavna prepreka za sećanje ko smo, šta smo preživeli, šta smo postigli, i da tako postajemo glavne uloge u neutralizaciji vlastitog iskustva. Time se postiže neprocenjiva šteta. Prvo će stradati samopouzdanje i sampoštovanje, a zatim i identitet. Da se to ne bi dešavalo setimo se onoga ko smo. Ne u smislu “prenabildanog” Ega, jer je takav Ego samo pokazatelj mogućnosti njegove disolucije, već stabilnog, strukturisanog Ega. Samo takav Ego može imati život kojim ćemo biti zadovoljni. A za to se vredi boriti.

Posao policajca jedan je od najstresnijih, i to ne samo zato što podrazumeva susrete sa različitim ljudima i njihovim prekršajima, već i zbog strukture ličnosti zbog kojeg je Ego pod dodatnim pritiskom super Ega i Ida, kao i vanjske realnosti. S obzirom na činjenicu da je rigidni super Ego preduslov za neadekvatno potiskivanje (mehanizam psihičke odbrane), a da je neadekvatno potiskivanje središte neuroticizma, ne treba da čudi povećana mogućnost psihičkog disbalansa kod osoba koje se bave ovim poslom. Rigidni super Ego govori o načinu vaspitavanja i odrastanja što će bitno uticati na osobu u izboru zvanja, pa i zvanja policajca. Međutim, kasnije ovo može postati uzrokom nedovoljno strukturisanog Ega bez čega nema ni poželjnog nivoa zadovoljstva životom. Zbog toga je osvešćivanje najsitnijih prijatnosti gotovo obavezno za osobe koje se bave ovim poslom kako bi se Ego nahranio, i bio u stanju da izdrži pritiske iz sva tri “carstva”, Ida, vanjske realnosti i super Ega.

Zahvaljujem se policijskim službenicima Mariji Ivanović i Aleksandru Bariću na organizaciji i gostoprimstvu.

Nekoliko fotografija pogledajte na http://emoracio.edu.rs/septembar-1/

 

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

1 komentar za naslov “Septembar, 1.

  1. U ime NS Interanacionalne policijske asocijacije – IPA Regije Kruševac i u moje lično ime, zahvalili bismo se se gospodinu Petru Jekniću na održanom predavanju. Kako su polaznici seminara – policijski službenici iz drugih susednih država (Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Republike Srspke), seminar “Stres u policiji” je bio kranje adekvatan i poučan. Iskreno se nadamo daljoj uspešnoj saradnji i nekim novim projektima.

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

eighteen − 13 =