Avgust, 18.

Read Time1 Minute, 56 Second

Progovorismo i u Čačku o razvojnim fazama.

Sve što radim od značaja je za ono što će se sutra dešavati. Sve što je bilo, značajno je za ovo danas. Sa tim nema šale. Ne postoji aspolutno lična, kao ni apsolutno kolektivna odgovornost za razvoj bilo koje duše. Jer, ako sada imam probleme za koje ne znam odakle dolaze, sasvim je moguće da trebam pogledati u detinjstvo i odnose roditelja. Slično tome ovo što se danas dešava nepovratno se utiskuje u sutrašnjicu nas i naše dece. Ako sam danas nemaran i nezainteresovan za sebe i psihičke procese koji se unutar mene dešavaju, možda mi sutra bude neprijatno što sam to propustio. Naravno, ako osvestim vlasititu odgovornost za život.

Postoji vreme i godine u kojima su nezainteresovanost za život, i konfuzija identiteta podnošljivi. Ali čak i u pubertetu ako to potraje, teže će biti u narednom periodu psihičkog razvoja koji traje do oko 40. godine. Naziva se periodom razvoja bliskosti u kojem se zaokružuju lični i profesionalni identitet. Važno je reći da se ne razvijaju u isto vreme, kao što beba u isto vreme ne uči da hoda i govori. Osim toga, neispunjenost jednim, može dovesti do prenaglašavanja drugog identiteta. Ovo se ne odnosi samo na narcisoidne tipove ličnosti koji će se identifikovati isključivo sa postignućima i zvanjima, već na osobe koje zbog profesionalnog napredovanja odlučuju da potisnu lični identitet. Da li je potrebno reći da ovo neće proći bez posledica? Svi profesionalci čije obrazovanje je dugo, pod udarom su neusklađenog formiranja ličnog i profesionalnog identiteta. Međutim, moguće je blokiranje ukoliko jedan od dva identiteta doživi urušavanje. Na primer, ukoliko sam dobio iznenadni otkaz zbog kojeg mi se srušio svet, moguće je da mi ubuduće ne bude važan ni lični identitet.

Tako se polako ulazi u sedmu fazu u kojoj se javlja ili plodotvornost, ili dalja stagnacija koja će na kraju odvesti u beznađe. Suprotno tome, ukoliko su faze adekvatno proživljene, osoba će biti integrisana.

Nije reč o prenaglašenom, ili pogledu na život koji plaši, već o mogućnostima. Previše je faktora koji određuju budućnost, pa je neozbiljno predviđati kakva će nam biti starost i starenje na osnovo paušalnih ocena o prolasku kroz pojedine faze psihičkog razvoja, kao i preduslovima za zadovoljstvo ili nezadovoljstvo vlastitim životom u godinama koje slede.

Nekoliko fotografija pogledajte na http://emoracio.edu.rs/avgust-18/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Avgust, 18.

  1. Lep je osecaj radovati se susretu sa dragim ljudima.Petar ,zanimljiv,inspirativan kao i uvek. Vreme nerealno brzo proleti na radionici… Tema odlicna …iz faze u fazu….pa ko se pronadje…..Volela bih da nam grupa uspe i da se druzimo jos….

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

11 − six =