Jul, 8.

Potrebno vreme za tekst:1 minuta, 2 Seconds

Nesvesno će ostati nesvesno i posle ove radionice, ali smo upoznavanjem sa nagonima barem otišli na izvorište onoga što će se nama baviti do zadnjeg daha. Naravno, bavićemo se i mi nagonima, ali će neretko to biti samo racionalizacija zbog potrebe da sebi, a naročito drugima, objasnimo ponašanje, događaj i tome slično. Vitalni nagoni, nagoni života, predstavljaju polje na kojem se sazrevanje dešava. Kada sam bio beba potreba za hranom morala je da bude trenutno zadovoljena kako bih prestao da plačem. Sazrevanjem ta potreba biva odložena. Takođe, ugrožavajućim sam shvatao sve što je veće od mene da bih sazrevanjem prihvatio da veličina u fizičkom smislu ne mora ništa značiti.

Vitalni nagoni dele se na nagone samoodržanja i nagone održanja vrste. Ovi, kao i socijalni nagoni, mogu biti primenjeni u fizičkom (telesnom), psihološkom, duhovnom i socijalnom (društvenom) smislu. Ovde leži ključ za razumevanje smisla života. Jer, svaka od osam stepenica razvoja (po Eriksonu) ima svoj nivo zrelosti, samim tim svoj nivo potreba. Na to vredi paziti, prepoznavati, reagovati. O tome smo danas govorili u Čačku.

Fotografije pogledajte na http://emoracio.edu.rs/jul-8/

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

1 komentar za naslov “Jul, 8.

  1. Petre,hvala za divno druženje.Tema je odlična.Uživala sam u predavanju ,a tema uvek budi razmišljanja gde smo,dokle smo stigli….emotivno…..kako god…..šta nam radi racio ….Radujem se novom susretu.

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

1 + nine =