Maj, 22.

Potrebno vreme za tekst:53sekundis

Ranije tog 22. maja 2018. kontaktirao sam sa školskom drugaricom koja je poslovno odlazila za Budimpeštu. Rekoh joj da se spremam da govorim zainteresovanima o stresu, na šta mi je kao iz topa odgovorila: “Ja sam doktorirala stres!” Istina, njen posao je veoma koristan, i veoma stresan, zbog čega nisam dalje komentarisao, ali sam se pitao: “Ako je na ovim prostorima suviše često bivalo veoma stresno, misleći na kolektivne, socijalne katastrofe, zašto nema iskustva, ili se barem ponašamo kao da ga nema?” Naravno, ovo je retoričko pitanje na koje bi odgovor mogao da glasi: “Jedno su nevolje, i proživljene nevolje, a drugo je iskustvo!”

I zaista, Iskustveni model stresa govori o različitim načinima prevladavanja stresne situacije na osnovu koje nastaje iskustvo, potvrđuje se staro, ili dolazi do regrediranja na neke ranije nivoe.

Na radionici smo pričali o hroničnom, po zdravlje najopasnijem obliku stresa, akutnom preplavljujućem, kao i akutnim, rekurentnim stresnim situacijama zasnovanim na aktivnostima stresora.

Nekoliko fotografija sa radionice pogledajte na http://emoracio.edu.rs/maj-22/

 

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

2 komentara za naslov “Maj, 22.

  1. Veoma poučna radionica,mnogo bitnih stvari je rečeno za malo više od sat vremena i mislim da je ovo dobro iskorišćeno vreme i dobar zalog za budućnost, jer tamo ću se neumitno susresti sa stresnim situacijama.Imalo je par teza koje su stvarno ostavili utisak na mene i poput neke zarazne melodije i dalje odzvanjaju u mojoj glavi čak i ako su izgovorene reči davno utihnule.Jedna od tih stvari je da moramo da gledamo sebe i naše postupke kao da smo neki glumci na filmu,da gledamo širu sliku,da izadjemo iz našeg uma i sa tom tehnikom ćemo lakše i bolje donositi odluke ,dalje moramo da implementiramo naša iskustva i da izvučemo najviše iz njih ,nije bitno koliko proživimo nego koliko naučimo iz njih kroz introspekciju,i jedna od bitinijih stavki je da sve u životu što smo važno naučili nastalo je kao posledica nekog velikog stresa(ono što nasa ne ubije ojača nas).Naravno ovo je samo maleni deo u mozaiku koji se zove psihologija i preporučio bih svakom da krene da pohodi ovu radionicu da barem malo olakša breme koje nam svakodnevno nameće život.Željno iščekujem sledeći termin,naravno do tada moram da implementiram iskustva iz prethodnih lekcija 😛 ;p

  2. Sadrzajna radionica na kojoj smo mogli da naucimo sta je to zapravo stres i kako se izboriti kada smo u stanju stresa. Petar je to na najbolji moguci nacin objasnio. Puno hvala 🙂

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

14 + nineteen =