Maj, 14.

Potrebno vreme za tekst:1 minuta, 35 Seconds

Kako ćemo odgvoriti na pitanje: “Da li poznajete sebe?” zavisi od toga šta pod time podrazumevate. Subjekte i objekte valorizujemo po osobinama, pa se postavlja pitanje da li ih kod sebe prepoznajemo. Ukoliko otkrijemo da u imenovanju osobina ne možemo doći ni do desete, dogodiće se isto što i kod većine ljudi – nismo se time bavili. Takođe, postoji šansa da ćemo imenovati uglavnom one osobine koje nazivamo “vrlinama”. “Mane” smo odbacivali od sebe od najranijeg detinjstva verujući da nije dobro imati ih. Ako nismo razvili samoprepoznavanje, problem će biti još izraženiji, mada neprepoznavanje vlastitih osobina može biti posledica loše proživljene prve faze života (do kraja prve godine). Prepoznavanje “mana” i “vrlina” početak je rada na prihvatanju sebe, naročito zbog toga što, u zavisnosti od intenziteta, svaka mana može biti vrlina, i svaka vrlina može postati mana.

Bez upoznavanja sa sopstvenim osobinama, što je lakše ukoliko bi analizirali probleme, nećemo videti kroz koju neravnoteža ulazi život. To je uvek neka osobina, ništa drugo.

Drugi razlog neprepoznavanja i neprihvatanja sebe leži u neprijatnim emocijama, i stavu zasnovanom na nagonskim potrebama da život vidimo prijatnim, bezbednim, i tome slično. Ukoliko znamo da četiri od pet osnovnih emocija nije prijatno (tuga, strah, ljutnja i gađenje), zbog čega ćemo se po mehanizmu od njih sklanjati, tada će mehanizmi psihičke odbrane postati prepreka našem prepoznavanju i prihvatanju sebe.

Treći razlog neprihvatanja i neprepoznavanja sebe možemo videti u intenzitetu informacija što će voditi širini polja interesovanja, i proporcionalnom smanjenju udubljivanja. Zato je nastala “pozitivna psihologija”, i neke Ad Hoc metode podrške tražiocima mira, stabilnosti i pravog kvaliteta života.

Bila je čast ponovo se predstaviti članovima Unije organizacija osoba sa invaliditetom Kraljeva, ovaj put u prostoru Saveza slepih.

Fotografije sa radionice pogledajte na http://emoracio.edu.rs/maj-14/


 

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

four + 18 =