Maj, 9.

Read Time1 Minute, 44 Second

Čak ni odgovor: “Gotovo ni malo”, koji se čuje nakon pitanja: “Koliko poznajete sebe?”, nije dovoljan da bi objasnio dalekosežnost posledica, barem u ovom životu. Pojedine osobe imaju želju, pa i potrebu, da “rade na sebi”, što je odlično. Jer, nema važnijeg posla nego “raditi na sebi”. Ali ae u ovoj složenici, izreci, ili kako god nazvali “raditi na sebi, problem u shvatanju značenja. Svašta se može “raditi na sebi”, što dovodi stvar do apsurda. Čak i onaj koji besomučno u prazno ponavlja da “svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje” ubeđen je da “radi na sebi”. Kao i osoba koja u nekoj posebnoj vrsti joge vidi put za probuđenje, isceljenje, ili kako god nazvali to “posebno” stanje uma. “Na sebi radi” i onaj koji svakoga dana pojede po kilo roštilja uz limenku piva, kao i osoba koja redovno koristi hleb od spelte gnušajući se glutena.

I tome slično.

Nakon svih godina provedenih na kriznim područjima, i u radu sa osobama koje se bore za život, makar bili svesni da će ga izgubiti, pod “radom na sebi” vidim isključivo ono što za posledicu ima zrelost koji se manifestuje u miru. Jednostavna reč čija dubina prevazilazi spoznaju i to iz vrlo jednostavnog razloga: ovaj mir o kojem pričam se ne spoznaje, on se oseća. Nikakva mistika ne stoji između nas i mira čiji “korisnik” će postati svako ko uspe da pronikne u značaj onosa emotivnog i racionalnog dela psihe. Tu je veština, ne znanje. Naročito ne nasilje iliti sgresija prema sebi.

Večeras smo pričali o mislima, razmišljanju i alarmu koji se manifestuje u nemiru. Nemir nije nužno loš, naročito ukoliko se odluči da se krene njegovim putem. Ali ako se to ne uspe, tada ćemo zavrteti točak posledica pojave emocija u prenaglašenom obliku. Posledica tog prepuštanja su dijagnoze, a krajnji ishod je senzitizacija.

I tako u krug.

I to je život “dostojan čoveka”? Za mene ne! Ali ni za klijente koji odluče da se sretnu sa sobom i prekinu beskonačne krugove agresije prema sebi.

Fotografije sa predavanja pogledajte na: http://emoracio.edu.rs/maj-9/


 

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 komentara za naslov “Maj, 9.

 1. Misao,emocija,napetost..
  Sta je misao?
  Misao tece, krece se, predstavlja simbol, simbol se pretvara u rec, rec u razgovor(unutrasnji i spoljasnji).
  Kakav ce nam biti unutrasnji razgovor zavisi od toga kakve su nam misli. A one zuje non stop,krecu se, nekada su toliko brze(Fandjo, Sumaher) da su prosto neuhvatljive.
  Tako da kakav nam je untrasnji svet takve ce nam biti spoljne okolnosti. Jer menjanjem unutrasnjeg stanja promenice se i spoljne okolnosti.
  Agresija prema sebi!
  Sta je to tacno i kako to radimo i ako to radimo da li smo uopste svesni toga. Agresiju pokrecu tri emocije: tuga,strah ljutnja. Sve tri dovode do senzitizacije. A da li cemo biti osetljiviji ili prilagodljiviji tj. u stanju da prihvatamo stvare takve kakve jesu, su pokazatelji zrelog ega.
  Jer kada prepoznamo i osvestimo misli, emocije,osobine ,takve kakve jesu, mi smo onda u stanju i da ih promenimo.
  Ovo je sam pocetak i deo predavanja. Ovde nema samo pukog prosipanja definicija i visokoparnog ˝freziranja˝, gde kada dodjes do kraja dobijes samo gomilu jos veceg nerazumevanja i oblandu.
  Iako sam samo zagrebala po povrsini imam jos puno toga da naucim. Jedan vrlo vazan korak napred je kada naucis da nalazis zadovoljstvo u sitnim rezultatima i postignucima, i da OSTANES sa tim osecajem.
  Nadam se sve vecem odzivu ljudi, pogotovo u ovo vreme tranzicije (Rece neko ), konstantnoj izlozenosti stresu i ispiranju mozga gde se nema vremena za nista, preostalo mesto je jedino na groblju. A pride je za dz.
  Ovo je poklon koji potire rasprostranjen sebicluk ˝ovo je moje,˝ jer je ˝nase˝postalo b.c.
  A ˝nase˝je!!!
  Definitivno jedan predivan poklon naseg izuzetnog psihologa i psihoterapeuta Petra J.
  Mozda je sve ovo sto sam napisala predugacko, mozda nema smisla,mozda nisam shvatila sustinu. Mozda i jesam. Ima ko jeste.

  ˝Covek zeli jednostavan,siguran i gladak zivot i zbog toga problemi predstavljaju tabu.
  Zelimo sigurnost a ne sumnju.Zelimo rezultate a ne pokusaje.Ne uvidjamo pritom da sigurnosti mogu nastati samo kroz sumnje, a rezultati samo kroz pokusaje˝. C.G.JUNG
  Zasvetlimo svest o prolaznosti zivota-MEMENTO MORI!
  HVALA!!!

 2. I love this man!Divan kao i uvek.Danas sam se vratila unazad i videla gde sam bila i gde sam sad.Kroz tvoju danasnju pricu secala sam se sebe i ponovo prolazila kroz isto.Doduse, drugacije sam se osecala.Bolje.Naucila sam se da se izrazgovaram sa sobom, da budem meksa i toplija prema sebi.I na tom iskustvu sam beskrajno zahvalna.Nije bilo lako trpeti me.

 3. Jos jedna lepa i korisna radionica. Dodjoh jako tuzna , a uz Pertovu pomoc se podsetih da je tuga osnovna emocija i da treba da joj dam oblik , da je primetim i izvinim se ….da ona zeli samo da bude vidjena. Vezbam, nije lako , samo je korisno za nas rad na sebi. Olaksanje dolazi brzo, samo je bitan momenat da prepoznamo kako se osecamo i da pokusamo da prepoznamo emociju. Ako to propustimo ona postaje sve jaca , jer je mi hranimo nasim mislima i tako pocinjemo da tonemo. Niko od nas ne poznaje sebe, tj svoje osobine. A osobine su nam pozitivne i negativne, to smo mi . Obicno odbacujemo negativne osobine i fokusiramo se samo na one pozitivne. Te negativne primetimo kod drugih, nazalost, a nismo ni svesni da to sto primetimo kod drugih nosimo u sebi. Zbunjujuce ali istinito. Tek kada sebe prihvatimo sa manama i vrlinama mozemo da pocnemo da radimo na sebi. Jos nesto je jako bitno a postze se vezbom HOCU ili NECU. To pitanjce trazi nas Ego. Svaki put kad poslusam Petrovo predavanje imam 100 pitanja za sebe. Hvala Petre sto se trudis da nas naucis kako da pomognemo nasoj dusi 🙂 sa lakocom i jednostavnim izrazavanjem donosis toliko novina u nase zivote. Hvala sto si tu !

 4. Kroz tvoja predavanja sam sebe podstakla da razmišljam o onome što se dešava, da verbalizujem i kristališem procese koje nam psiha servira odnosno mi njoj… Tvoj rad se prenosi i lančanom reakcijom, jer mi stečeno znači i u smislu nadogradnje mog rada sa korisnicima. Ovakvih predavanja nema nigde i, Petre, veoma ti se zahvaljujem što ne komercijalizuješ svoj rad, i što ljudi nižeg platežnog statusa mogu na ovakav način dobiti dragocena saznanja.
  Čini mi se da iz predavanja u predavanje tvoj entuzijazam i energičnost rastu, kao i motivacija da nam preneseš svoje bogato teorijsko i praktično iskustvo. Sve pohvale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =