Decembar, 24.

Potrebno vreme za tekst:1 minuta, 23 Seconds

“Razvoj i razvojne krize” psihološka radionica je u kojoj se srećemo sa promenom. Život nosi promene hteli to ili ne, ali te promene moguće je prepoznati i predvideti. Naravno, uslov je da gledamo i da se životom bavimo.

Prijatnost života jedna je od najčešćih zabluda koja proizilazi iz želje za takvim življenjem. A često je sve samo ne prijatan, što ne umanjuje njegovu jedinstvenost. Zapravo, neprijatnost započinje već kod ravnoteže koja ima dve krajnosti: pozitivnu, kada je rezultat sazrevanja, i negativnu, kada prelazi u rutinu, a ova u prepreku razvoju. Rutina ne zna za prilagođavanje koje će se posebno ogledati u potrebi za uravnoteženjem očekivanja i mogućnosti. Što je veća razlika, veća je i kriza. Kriza predstavlja vremenski određeni period u toku koje će se pojaviti neravnoteža, a napetost (stres) će kulminirati u nekom trenutku. To je vreme u kojem će se potencijalno redefinisati stari oblici ponašanja. Svaki stres je prilika za promenu transfernog odgovora, kao i načina otpora stresoru. Bilo kako bilo, cilj je sticanje iskustva koje se dešava u trećoj fazi stresa. Iskustvo na taj način postaje osnovna gradivna “supstanca” sazrevanja, a sazrevanje dovodi do nove ravnoteže.

Sve ovo dešava se kroz svojstva jer se napetost ogleda i pokazuje kroz posedine osobine koje su prisutne u ekstremno obliku. Gde god da smo izbalansirani, tu smo u ravnoteži, tu smo stabilni, tu stres ne može da prodre. Dakle, tragajmo za osobinama koje predstavljaju vrata napetosti i neravnoteže da bi kroz stečeno iskustvo postigli balans.

Nekoliko fotografija sa današnje radionice pogledajte ovde

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

1 komentar za naslov “Decembar, 24.

  1. Današnja radionica je bila vrlo korisna i zanimljiva. Saznanje da je razvoj bolan proces i da izlazak iz konforne zone kod svih nas izaziva strah neprocenjiv je za moj dalji lični razvoj. Zanimljivo je bilo i saznanje da kriza nastaje zbog disbalansa izmedju očekivanja i mogućnosti a da je stres vrlo bitan, da bi smo stekli iskustvo i sazreli, a samim tim došli u ravnotežu i mogućnost ličnog tazvoja. Petar tako divno to objašnjava i ima strpljenja za sva naša pitanja. Hvala Petre na podršci i na znanju koje nam prenosiš 🙂

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

sedamnaest − 1 =