Novembar, 25

Read Time53 Second

Ciklus iskustva, ili Ciklus kontakta, osnovno je dijagnostičko sredstvo u Geštalt psihoterapiji. Ili jedno od osnovnih. Međutim, za nas iz Emoracio edukativnog centra značajnije je to što se u ovom modelu integrišu sve ranije radionice, od “Strukture psihe”, “Nagona”, “Emocija”, Razvoja i razvojnih kriza”, pa sve do “Meanizama psihičke odbrane”. Prepoznavanjem prekida ciklusa stiču se uslovi za efektniju promenu koju ćemo razumeti kao pojedinačnu senzaciju na putu do zadovoljenja nagonske potrebe (i povlačenja), ili kao razvojnu pretpostavku, posmatrajući razvojni proces (u našem slučaju po Eriku Eriksonu). U ova slučaja govorimo o razvojnim pretpostavkama i njegovom povezanošću sa ciklusom iskustva. Za to je potrebno predznanje, ali i volja da se sa time sretnemo i nastavimo sa razvojem. Jer, svaka od osam faza (po Eriksonu) ima svoje polarnosti, svoje mehanizme, svoje pretpostavke od kojih će zavisiti sposobnost integracije ličnosti, kao želje svih koji se bave radom na sebi, a što je karakteristika osme faze razvoja.

Fotografije sa radionice pogledajte na http://emoracio.edu.rs/novembar-25/

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 komentara za naslov “Novembar, 25

 1. Jos jedan iskustveno ispunjen dan. I ne samo iskustveno, ispunjen prijatnoscu, mirom, prijatnim okruzenjem i zadovoljstvom novih spoznaja i ocekivanja.
  Petar drugacije, na svoj nacin, jednostavno poklanja nauceno i ne odustaje dok ne uvidi da ce njegove reci biti u sluzbi nasih zaokruzenih i dovrsenih ciljeva.
  Napraviti ravnotezu, pripremiti se za sledeci zivotni ciklus, uciniti zivot lepsim i smislenijim, uciniti sebe srecnijim…i o tome smo pricali. A to svi zelimo?
  Ja sam se zadovoljna vratila kuci,dan sam iskoristila u potpunosti i jedva cekam sledecu radionicu.
  Hvala svima koji ste bili prisutni, bili ste divni. Pridruzujem se preporukama.

 2. Svako treba da bude svetlo sebi.
  Mi prvenstveno treba da shvatimo sami sebe, do te mere da nema nikakvog falsifikovanja onoga što jesmo.
  Ovaj put vodi do prepoznavanja svojih potreba i dovođenja do njihovog zadovoljenja i prepoznavanja razloga zbog eventualnog prekidanja.
  Do konflikta bilo koje vrste, dolazi bilo zbog nametnute ili lične percepcije nečega.
  Sve zavisi od misli. (sejač)
  Misao je rođena iz iskustva, znanja ili pamćenja.
  A znanje nije nikad potpuno ni u čemu.
  Edukujmo se.
  Hvala svima.

 3. Petar i danas na visini zadatka. Tema zanimljiva, korisna. Izlaganje jasno, dinamicno, slikovito. Pokrece na razmisljanje i uporedjivanje sa poznatim situacijama.Otvara nova pitanja i usmerava ka resenjima… Prisustvo na ovim radionicama, prija. Preporucujem.

 4. Tema ove radionice je izuzetno znacajna u mom daljem razvoju.Za mene danasnja radionica je objedinila sve do sada nauceno .Danas smo naucili kako da prepoznamo svoje potrebe, da otkrijemo da li ih zavrsavamo do zadovoljenja tj.plodne praznine ili prekidamo taj proces u nekoj fazi.I koje su nase razvojne faze odgovorne za neispunjavanje tih potreba.Takodje smo pomenuli koji su to mehanizmi odbrane dominantni kod svakog od nas.Nama ostaje da osvestimo i da radimo na ravnotezikoja nam donosi mir.Hvala svim ucesnicima radionice na divnom druzenju

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

thirteen + 20 =