Oktobar, 1.

Read Time1 Minute, 42 Second

Radionica “Struktura psihe” održana je danas u Kruševcu. Ova tema je prva u nizu od pet osnovnih unutar serijala “Početak klupka”. U ovoj temi smo i danas obradili osnovne pojmove prebacujući težište na lični doživljaj, i traženje primera iz vlastitog života. Lako je reći da bi “emotivno i racionalno valjalo (trebalo, moralo…) uravnotežiti”, ali kako to izvesti? Naročito ukoliko se do sada nismo sretali sa drugim načinom, osim racionalnog. Nasilje nad emocijama (od strane vlastitog racionalnog dela bića) ne ostane bez posledica, a kakve će biti zavisi od niza faktora.

Umesto nadmudrivanja i nasilja, bolje je čuti vlastite emocije (koje ništa drugo ne žele nego da budu viđene). Potiskivanje ne znači “zaborav”, pa je čak i autor narodne pesme napisao: “Pijem da je zaboravim, A ŽELJA SE VEĆA STVARA”. Potiskivanje znači guranje emotivnog sadržaja u nesvesno odakle će se, u zavisnosti od važnosti, probijati u svest kroz simptome. A tada kod osoba koje sklone instant rešenjima na scenu najčešće stupaju tablete. One neutrališu simptome, pa se takva osoba ponaša kao vozač automobila koji iščupa lampicu koja signalizira nedostatak goriva. Upaljena lampica za gorivo samo je simptom njegovog nedostatka, kao što je simptom pokazatelj uzroka problema.

Sve ovo, i još mnogo toga, prolazi od našeg emotivnog ka racionalnom. Dokle god se vodi borba za prevlast jednog nad drugim, dotle neće biti zrelosti. Ma šta mislili o sebi, ma ko bili.

Ima načina da se ova neravnoteža umiri, to radimo na psihoterapiji, ali nije nam uvek i za svaku sitnicu potreban psihoterapeut. Osvestimo postignuća, osvestimo zadovoljstva i pustimo zadovoljstvo da se raširi po telu. Koliko je to moguće. To je zadovoljstvo na osnovu realnog postignuća, ne sugestivnog! Tako nastaje samopouzdanje. A iz samopouzdanja će nastati samopoštovanje.

Samopouzdanje nam je potrebno u teška vremena kada rezultati nemaju efekta. Jedino što ostaje je osećaj na koji obično zaboravimo. Na svoju štetu.

Ovo su neke od vežbi na radionici “Struktura psihe”. Danas smo pominjali i “konformu onu” i druge sadržaje koji imaju praktični značaj. I sa time ćemo nastaviti na zadovoljstvo polaznika radionica.

 

 

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 komentar za naslov “Oktobar, 1.

  1. Ova prva od pet osnovnih radionica je bila dobra. Svidja mi se to što neko ko nema nikakvo znanje iz ove oblasti može bez problema da prati predavanje.
    Sem teorijskog dela radi se i praktični, to jest kako to sve primeniti i kako neke stvari prepoznati.
    Ja sam veoma zadovoljan, staro znanje sam utvrdio a i saznao nove stvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + two =