Septembar, 9.

Potrebno vreme za tekst:2 minutas, 15 Seconds

Svako znanje ima smisla samo kada je opredmećeno, kada nečemu služi. Utoliko pre kada je reč o psihologiji, i to onoj koja se uči na prvoj godini fakulteta, bazičnoj. I zaista, priča o “strukturi psihe” i ovaj put odvela nas je do uvida koji suptilno otkrivaju temelje kvalitetnog življenja. Kvalitet, ili kakvoća življenja, ne predstavlja ništa drugo do osećaj celovitog zadovoljstva proživljenim, koja je ideal i težnja svakog bića. Kvalitet obrazlažemo rečima na osnovu senzacija iliti predstava o događaju i utisku koji je ostavio. Silazak u ravnotežu racionalnog i emotivnog predstavlja prapočetak rada na sebi koje može dati dugoročno održiv rezultat. Sve ostalo je kozmetika koja potencijalno može imati nesumnjiv, ali ne i trajni značaj.

Kako privoleti brzog čoveka današnjice da se dubinski pozabavi sobom? Nikako! Svakoga će na potragu privoleti njegovo ili njeno unutrašnje nezadovoljstvo, ili znatiželja. Era digitalizacije, i do apsurda dovedene kinetike u kojoj je postojanje moguće samo u pokretu, nije saveznik “rada na sebi”. Ovo je iznedrilo obilje New Age metoda, pojedince i grupe koje relativizuju proces promene svodeći ga na opskurnih tri, pet, dvadeset ili ko zna koliko koraka do “uspeha”.

Suprotno tome, Emoracio se vraća na početak, na naučnu psihologiju i psihoterapiju, na strukturu psihe u kojoj leže brojni odgovori koje svako za sebe može da čuje ukoliko zastane i oslušne. Zastane i oslušne!

Ali ni “osluškivanje” se ne podrazumeva jer emocije vredi naučiti slušati pre nego što pređu u svoj strasni oblik. Drugim rečima, na našim radionicama na neki način počinjemo iz početka, učimo “A,b,v” sebe.

Ovaj put sa nama su osluškivali divni ljudi u Beogradu gde smo formirali prvu grupu. Izlazak iz konforne zone Edukativnog centra u Metikošu kod Kraljeva predstavljao je profesionalni izazov na koji smo se spremali šest meseci. Ubeđeni smo da će nam i u drugim gradovima i grupama koje ćemo formirati doći osobe koje će imati snage da se sretnu sa sobom, da izdrže pritisak eventualne zbunjenosti bez koje nema napretka, da nauče kako se “uzima za sebe ono što u tom trenutku možeš da poneseš”, i koji će na kraju procesa od šest radionica biti u stanju da kažu kako je klupko rada na sebi zaista počelo da se odmotava. Posledica takvog rada biće zadovoljstvo životom u “sada i ovde”.

To je svrha postojanja programa “Početak klupka” i Emoracio tima.

Nekoliko fotografija sa radionice pogledajte na http://emoracio.edu.rs/septembar-9/

 

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

3 komentara za naslov “Septembar, 9.

  1. Uzbudljivo putovanje kroz sebe u kojem pronađeš, ako želiš, svoju dušu, i gde spoznaš, sa tog mesta, šta sve možete, ti i tvoja duša, zajedno da uradite i do kojih visina da dosegnete. Hoće i da zaboli, ali ne povređuje. To su bolovi isceljenja i dubinskih, pomalo tektonskih pokreta iz sebe u sebe i ka drugima.
    I izađeš drugačiji.
    Bilo je ovo najnežnije moguće tektonsko pomeranje moje duše. Sredina je bila ohrabrujuća i puna ljubavi, pa nema neželjenih posledica. Doći ću po još….

  2. Slađana izuzetno lepo izlaže materiju, a Petar svojim temperamentom i jednostavnim i shvatljivim crtežima doprinosi dinamici radionica i razumevanju ,strukture psihe’. Tnx 🙂

  3. Ovo je bila najbolja odluka u poslednjih nekoliko godina, da ucestvujem u radionici i na taj nacin pocnem da mislim o sebi, posvetim se i sto je najbitnije radim na sebi 😀. O da, znam, bice tu posla 😉

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

20 − 17 =