Septembar, 10.

Potrebno vreme za tekst:1 minuta, 38 Seconds

Ideja Bios strukture zasnovana je na određenju minimuma neophodno potrebnih elemenata u cilju neometanog odvijanja života obe komponente bića: fizičke i psihičke. Sve ono što je u određenom trenutku potrebno za preživljavanje smatramo delom Bios strukture.

Što smo zreliji i lista prioriteta je kraća. Nove životne okolnosti traže redefinisanje, tj. drugačiju listu prioriteta. Da li zadovoljavamo bazične životne potrebe, i da li smo zadovoljni životom kada su zadovoljene SAMO bazične životne potrebe? Postoje situacije i okolnosti u kojima ćemo biti, ali to ne znači da nećemo želeti bolje i više, samo je pitanje konteksta “boljeg” i “višeg”. Jer, ako mi se podrazumeva to što samostalno pijem vodu ili obavljam neku drugu jednostavnu radnju, verovatno ću na to gledati kao na nešto podrazumevajuće. Sve što se “podrazumeva” nema visoku cenu. Sve dok bez toga ne ostanemo. Ipak, retroaktivna valorizacija retko kada ima smisla, osim kada zahvaljujući tome ne naučimo da cenimo ono što imamo.

Tako dolazimo do važnog trenutka u kojem odlučujemo da li ćemo videti i ceniti ono što imamo, ili ćemo patiti i posezati za onim što nemamo. Nije loše posezati, naprotiv, ali će primećivanje onoga što imamo biti osnova onoga što se može smestiti u “život čine sitnice, uživaj u njima”.

Lista prioriteta donekle korelira sa listom briga. Treći element, uz Bios i listu prioriteta, je “sada i ovde” koji može biti shvaćen doslovno. Tada će biti ograničen čulnim doživljajem sadašnjosti. Ali, “sada i ovde” može biti posmatran i kroz sve emocije koje se probijaju do iz bliže ili dalje prošlosti. Ovo probijanje može da optereti, ukoliko je reč o “nedovršenom poslu”, ili da postane resurs, ukoliko je internalizovan iliti “pounutren”, integrisan.

Fotografije sa radionice pogledajte na http://emoracio.edu.rs/septembar-10/

Zahvaljujemo se profesoru Vladanu Marinkoviću na fotografijama

0 0
0
Zadovoljni
0
Nezadovoljni
0
Uzbudjeni
0
Ljuti
0
Iznenadjeni

3 komentara za naslov “Septembar, 10.

 1. Ovde se srecemo mi koji smo izabrali da budemo budni, koji smo pozeleli promenu, koji zelimo da bolje upoznamo sebe i svet oko nas. Ovde ucimo kako da uzdignemo, cenimo i volimo sebe, kako da damo najbolje, ali da ostanemo svoji. Ovde se srecemo mi koji volimo da dosegnemo sustinu, koji se cesto pitamo ko smo, koji tezimo posebnosti. Fizicki, socijalno i drustveno naizgled veoma razliciti, a opet toliko medjusobno povezani. Hvala divnim ljudima koji cine ove radionice nezaboravnim, hvala divnim mentorima Petru i Sladji.

 2. Borba u ringu. Unutra ja sama sa sobom. A snage izjednacene. Boli, pa zulja..
  E onda se spotaknem i upadnem kod Petra i Sladje.
  O njima vam necu pricati,njih trebate doziveti!!!
  Fenomenalni!!!
  I tako okupila se ekipa (mm.. sjajni ljudi).
  Ovog puta tema Bios.
  Prioriteti!!
  Gde sam sada,gde zelim da budem. Svako izabere svoj prioritet i putovanje krece.
  Tj. ajmo na upoznavanje sebe. Sta promeniti,probuditi.
  E..
  A poenta je u biti Wrigh here and right now!!

  Ko zeli budjenje i da se upozna sa sobom ovo je pravi put.

  ~Viva la vida~
  😘

 3. Jos jednom cu da potvrdim da su radionice divni trenutci za spoznaju Sebe kroz svoje iskustvo a i kroz iskustva drugih u grupi. A kada sam kod drugih tj.nase grupe ..Hvala sto ste bas Vi tu i sto ste Divni i bas takvi kakvi jeste 😀.. Sto se tice teme BIOS- lista prioriteta, kod mene je doslo do spoznaje izmedju onog raciolnog i neracionalnog kada je ta tema u pitanju. Drago mi je da sam konacno i Videla tj..napisala svoju listu prioriteta 😁…jer potpuno drugacije izgleda a i osecaj kada se na ovaj nacin sagleda 😀 iako je vrlo promenljiva.
  Hvalaa Petre 😀..kao i Uvek Divan i maksimalno posvecen nama i temi 😀…Sladjo nemoj da brines Petar te je toliko pominjao.. da Samo da znas 😁Bila si sa nama 😁😍… Radujem se sledecoj Radionici I prirustvu SVIH 😁…Sledeci put su neopravdani ko Izostane 😂😂😂
  Hvalaaa Vladane… na fotografijama 😊

Ostavite komentar

Email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja oznacena su *

eight + fourteen =