Radionica ,, Intrapersonalna komunikacija“

Read Time1 Minute, 42 Second

Radionica ,,Intrapersonalna komunikacija“  je posvećena otkrivanju različitosti u načinu mišljenja i načina na koje doživljavamo i posmatramo svet oko sebe. Način na koji  posmatramo svet utiče na naše veštine komunikacije i razumevanje komunikacijskih ,,modela“ naših sagovornika.

Sve što čujemo i vidimo  pri susretu sa nekom osobom prolazi kroz  postojeće filtere koji su stvoreni  tokom našeg odrastanja, nastali pod uticajem edukacije, religije, kulture, stečenog iskustva, paradigmi, predrasuda i sl.U komunikacijskom modelu NLP-a ove filtere nazivamo svesnim i nesvesnim filterima. Filteri doprinose tome da komunikaciju doživimo na određeni način, kroz ličnu unutrašnju reprezentaciju . Na taj način dospevamo u određeno stanje koje se odražava na naše ponašanje i reakcije. Postojećim stanjem možemo biti zadovoljni ili ne. Možemo se osećati ispunjeno, sretno, tužno, razočarano, ljuto…Ne treba zaboraviti da i naši sagovornici takođe imaju svoje filtere i svoje unutrašnje reprezentacije, svoje stanje koje i njih usmerava na određeno ponašanje(reagovanje) koje se ne mora slagati sa našim. Uvažavanje različitosti i individualnosti je jedan od preduslova uspešne komunikacije.Teoretski lako ali u praksi i životu  nije, što možemo i sami posvedočiti brojnim primerima iz svog ili tuđeg iskustva.

Dobro je podsetiti se da sve informacije koje dopiru do nas dobijamo pomoću naših pet čula. Međutim, mi moramo još mnogo toga da uradimo da bi taj svet interno predstavili sebi. U NLP -u ovaj složeni način unošenja,skladišćenja i kodiranja informacija u našem mozgu, nazivamo reprezentativnim sistemima (modalitetima).Vizuelni,auditivni i kinestetički reprezentativni sistemi (modaliteti)  su primarni, dok gustativni (čulo ukusa) i olfaktorni (čulo mirisa) svrstavamo u kinestetičke.Sva tri reprezentativna sistema koristimo sve vreme, ali ih najčešće ne koristimo podjednako nego  se često oslanjamo  samo na jedan,odnosno jedan je dominantan u određenom kontekstu. Upravo dominacija određenog reprezentativnog sistema je jedan od faktora koji bitno utiče na proces komunikacije.

Na radionicama posvećenim temi komunikacijeotkrivamo kako prepoznati reprezentativne sisteme sagovornika, upoznajemo se sa svesnim i nesvesnim filterima uma, neverbalnom komunikacijom i  mnogim drugim zanimljivim temama koje nam mogu pomoći da budemo što zadovoljniji i uspešniji u komunikaciji sa sobom i drugima.

Autor

Dejana Kovačević

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

2 komentara za naslov “Radionica ,, Intrapersonalna komunikacija“

  1. Topla preporuka svima…
    Onima koji žele da rade na sebi, da poboljsaju odnose u međuljudskim i poslovnim odnosima, kao i svima koji žele uz smeh da sagledaju i reše problem.Pravo je zadovoljstvo raditi sa nekim ko uz saosećanje i empatiju pomaže drugima.Hvala Dejana…sto nam otvaraš jedan predivan horizont…

  2. НЛП предавања донела су ми свежи мирис могуће промене. Срећом, допустила сам да ме понесе суптилна авантура и изазови процеса рада на променама у свом животу! Открила сам шта искрено желим, препознала циљеве и прецизно их поставила. Научила сам да свака ситуација има решење, тачније више решења (од којих ЈА бирам оно право). Помаже ми да упознам себе, а за друге имам више разумевања и стрпљења, што је резултирало бољим односима са људима у породици и у колективу.
    Препотучујем свакоме ко жели да промени поглед на споствени (једини) живот, да искористи филтере НЛП-а и доживи радост!
    Зорана М.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − eighteen =