Radionica ,,Želim promenu“

Read Time1 Minute, 39 Second

Čovek je biće navika. Kako u svakodnevici možemo prepoznati navike kojima se povinujemo u ishrani, oblačenju,načinima na koje obavljamo određene radnje ili dnevne rituale, tako postoje navike i programi za koje možemo sa sigurnošću tvrditi da upravljaju našim ponašanjem.Naše nesvesno je ko zna kad uspostavilo mehanizme koji su doveli do stvaranja navika i programa koji nas čine onakvima kakvi jesmo.Nekiod njih su dobri i zahvaljujuci njima postigli smo dobre stvari u životu.Neki programi i navike nam uopšte ne donose dobrobit, no uprkos toj činjenici ostajemo im verni. Pokušaji da ih promenimo završe odustajanjem i suviše često čujemo ili govorimo sebi ,,tako sam navikao  i ne mogu da se menjam“.

Polje interesovanja Neurolingvističkog programiranja je, između ostalog i lična promena. NLP nudi set alata i tehnika kojima je moguće delovati na promenu ponašanja. Ukoliko želimo da promenimo neku neželjenu naviku ili da usvojima neki novi model ponašanja, tehnika ,,Generator novog ponašanja“ (New Behaviour Generator) pruža  mogućnost da to zaista i ostvarimo. U čemu je tajna?

,,Iza svakog ponašanja krije se dobra namera“ jedan je od principa NLP-a. Šta bi to značilo za nas u kontekstu želje za promenom? Svako ponašanje je podstaknuto zadovoljenjem neke potrebe, pokrenuto nekim motivom da nešto postignemo, dobijemo, ostvarimo ili nešto izbegnemo…Ono što bi bilo dobro je da pokušamo da odgonetnemo koja ,,dobra namera“ se krije iza ponašanja koje želimo da promenimo.Odnosno, šta nam je neželjena navika pružala – mir, sigurnost, dominaciju, status, zadovoljstvo, beg….

Kada prepoznamo šta je to, možemo krenuti dalje. Ako nismo iskreni sa sobom, i ne osvestimo šta se krije iza nekog neželjenog ponašanja, teško ćemo uspeti da promenimo bilo šta. To je čest razlog neuspeha i odustajanja. Drugo važno pitanje na koje treba da imamo odgovor je – Zašto (nam je to važno)?

Odgonetanjem ,,dobre namere“ i  davanjem jasnog odgovora na pitanje ,,zašto“ spremni smo za primenu tehnike. Polaznici radionice ,,Želim promenu“ su bili u prilici da prilikom rada uz  tehniku  generišu  novo ponašanje u izabranim kontekstima.

                                                                            Autor

Dejana Kovačević

0 0
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 18 =